Digitale veiligheid
Digitale veiligheid bij Area
De digitale wereld op dit moment biedt criminelen vrijwel onbegrensde mogelijkheden. Van achter hun laptop proberen ze bij iedereen in te breken. Zonder risico’s. Want meestal zitten ze veilig ver weg, in een ander land. Het is duidelijk dat we als Area de beveiliging van onze digitale bestanden serieus moeten nemen en dat doen we ook. De digitale inbraken bij verschillende woningcorporaties vorig jaar laten zien dat wij een interessant doelwit zijn voor hackers.
Het is duidelijk dat we als Area de beveiliging van onze digitale bestanden serieus moeten nemen en dat doen we ook. De digitale inbraken bij verschillende woningcorporaties vorig jaar laten zien dat wij een interessant doelwit zijn voor hackers. Hoe criminelen druk zetten Als het criminelen lukt om in te breken, verdienen ze geld met afpersing. Tegenwoordig gebruiken ze drie stappen om slachtoffers onder druk te zetten: 1) Alle gegevens digitaal onleesbaar maken. Tegen betaling kun je dat weer ongedaan laten maken. 2) Alle gegevens stelen. En als je niet wilt betalen, dan zetten ze al je gegevens op internet. 3) Om de druk verder te verhogen, dreigen ze ook om de gestolen gegevens te gebruiken en huurders, medewerkers en leveranciers aan te vallen.
Zelf oppassen is het belangrijkste Bij Area zijn systemen en processen ingericht om ervoor te zorgen dat niemand zomaar bij de gegevens kan. 24 uur per dag en 7 dagen per week wordt gekeken of alles veilig is. Onderzoek toont aan dat een menselijke fout het grootste risico is. Daarom besteden we ook veel tijd en aandacht aan training van en bewustwording bij onze medewerkers. Hierdoor worden verdachte zaken snel herkend en worden de juiste acties gestart. Omdat jij als huurder ook toegang hebt tot onze systemen (via ‘mijn Area’ en Postex, de digitale postomgeving) is het belangrijk dat ook jij oplet. Daarom vind je in het kader tips die je hierbij helpen. Want: het beschermen van onze digitale gegevens is van ons allemaal. Wij doen er alles aan om jouw gegevens veilig te houden. Let jij erop dat je er niet intrapt als je rare mailtjes of telefoontjes krijgt? Zo houden we samen onze gegevens veilig!
Tips voor jouw digitale veiligheid
- Iédere mail die je ontvangt zie je als verdacht! Klik niet zomaar op linkjes in een mailbericht. Pas extra op als er in de mail sprake is van tijdsdruk, samen met iets wat voor jou belangrijk is. Zoals je bankpas, die amorgen opeens niet meer zou werken.
- Bij een vorm van twijfel: Ga zelf op zoek via een andere weg. Krijg je een mail die je niet vertrouwt? Klik dan nergens op, maar pak zélf de telefoon en bel naar het nummer waarvan je zeker weet dat het juist is. Of word je gebeld door een onbekend buitenlands nummer? Neem dan niet op.
- Gebruik nooit de openbare WiFi die op zoveel plekken in Nederland wordt aangeboden. Criminelen kijken eenvoudig met je mee en achterhalen zonder moeite je wachtwoorden.
- De virusscanner is essentieel op al je apparaten. Zorg dat deze altijd up-to-date is.
- Installeer direct programma- en app-updates.
- Gebeuren er rare dingen op je telefoon, tablet of computer? Zoek hulp! Misschien zit er wel een hacker in jouw apparaat rond te neuzen.