Duurzaam Area
'Onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken'
Duurzaam, waaronder het hergebruik van materialen (circulair) zijn belangrijke onderwerpen bij Area. Door het hergebruik van materialen, het slim ontwerpen en het gebruik van natuurlijke (biobased) materialen willen we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken.
Duurzaam Area Duurzaam, waaronder het hergebruik van materialen (circulair) zijn belangrijke onderwerpen bij Area. Door het hergebruik van materialen, het slim ontwerpen en het gebruik van natuurlijke (biobased) materialen willen we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken. Isoleren met natuurlijke vezels Daarom vinden we het belangrijk om aan te sluiten bij nieuwe ontwikkelingen. Wij zijn al ruim een jaar aangesloten bij Building Balance, een samenwerking voor het ontwikkelen van (inblaas)isolatie- en plaatmateriaal van natuurlijke vezels. Ook onze partners zijn hierbij aangesloten zoals Caspar de Haan, Hazenberg, Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers, Van der Heijden bouw en ontwikkeling, Hendriks SGR, Hendriks Bouw en Bouwbedrijf Versteegden. Ook Derks Gewasbescherming uit Volkel is bij dit initiatief een belangrijke speler. Duurzaam in ieders belang Wij zijn ervan overtuigd dat dit goed is voor de bouw, de boeren en het milieu. De bouw die een verduurzamingsslag kan maken, de boeren die een ander verdienmodel krijgen en zorgen voor een afname van stikstof en CO2, wat de biodiversiteit (veel verschil in dieren en planten) weer ten goede komt. Gelukkig ziet ook de overheid het belang van het gebruik van natuurlijke materialen en heeft recent de ‘Nationale Aanpak Biobased Bouwen’ gestart. Daarbij stelt zij 200 miljoen euro beschikbaar aan subsidies.
On tour bij de boer
In oktober, tijdens ‘Renda on Tour bij de boer’ hebben we laten zien hoe de samenwerking tussen boeren, verwerkers en bouwers een duurzame en natuurlijke manier van isoleren mogelijk maakt. Het initiatief om natuurlijke isolatievezels te ontwikkelen samen met Brabantse boeren is een succes. De samenvatting van deze inspirerende middag zie je hier.
Duurzame projecten
Onze GO+ trein, waarbij hele wijken groot onderhoud krijgen en verduurzaamd worden, rijdt al enige jaren succesvol door ons gebied. De woningen hebben na de werkzaamheden minimaal energielabel A. Waarbij de Carolushof nog een extraatje heeft. Het overschot van de opgewekte warmte en elektra bij de Carolushof wordt namelijk geleverd aan het pand aan de Odiliastraat en Carolushof-Dichterbij. Onderstaande projecten zijn nu in uitvoering:
- Hoevenseveld fase 3b is in uitvoering; 32 woning hebben straks minimaal energielabel A
- Flatwijk Uden; 432 woningen worden in ongeveer vier jaar tijd verduurzaamd. Na de werkzaamheden zijn alle woningen energiezuiniger en worden gasloos verwarmd. We willen graag dat de flats helemaal gasloos worden, wat wil zeggen dat alle bewoners ook gasloos moeten gaan koken. Of dat lukt is nog de vraag. Bekijk hieronder een interview met Omroep Brabant.
Deze projecten zijn in voorbereiding:
- Naast de GO+ trein gaat er ook een boemeltrein rijden. Deze trein gaat de woningen met de slechtste labels aanpakken. Deze woningen staan verspreid in ons gebied, vandaar de naam Boemeltrein.
- Verduurzamen van 70 appartementen aan de Tubbastraat en Rode Akker in Uden. We bekijken of we hier met biobased materialen kunnen isoleren.
- Verduurzamen van 185 woningen in Nonnenveld in Uden
- Na-isoleren met biobased materiaal bij de 12 woningen in Zoggel in Uden.
- We gaan inzetten op het goed gebruiken van installaties in woningen. Dat is beter voor ieders gezondheid en bespaart energie. Installaties worden steeds ingewikkelder en dus is het ook steeds belangrijker om de werking ervan goed uit te leggen.