Op de koffie bij...
Thuispoort is simpel en gebruiks-vriendelijk. Zoals het hoort.
Vanaf 15 mei zijn alle sociale huurwoningen van acht woningcorporaties in de regio te vinden op één website: www.Thuispoort.nl. Om ervoor te zorgen dat deze site goed en duidelijk werd, lieten we een groep toekomstige gebruikers mee kijken. John Rovers is een van de leden van die gebruikersgroep. Waar mochten ze allemaal over meedenken? En wat zijn de grootste voordelen van Thuispoort?
Eén website, één taak Sinds 2022 zijn de acht corporaties in de regio Noordoost-Brabant en Gennep al bezig met het organiseren van een nieuwe website. Op deze site staan alle beschikbare huurwoningen in de omgeving. “Zie het als een soort Funda voor sociale huurwoningen”, legt John uit. Area werkte voorheen al samen met Woonmeij in de vorm van Ons Huiz. Sommige corporaties hadden nog een eigen website voor woningzoekenden. Met eigen spelregels. Er moesten dus afspraken gemaakt worden. “Het laatste halfjaar zijn we bezig geweest met het inrichten en testen van het systeem. Hier kwamen wij als gebruikersgroep om de hoek kijken.” Meningen gevraagd De gebruikersgroep bestaat uit toekomstige gebruikers van de site, woningzoekenden en huurders dus. “Area vroeg of ik mee wilde praten over de nieuwe website. Als lid van de Bewonersraad ben ik natuurlijk al betrokken en geïnteresseerd. Ik keek bijvoorbeeld wel eens op de website van andere corporaties hoe het daar ging. Maar ik ben ook gewoon een huurder, dus ik weet hoe het zoeken in zijn werk gaat. Ik zei dan ook meteen ja. We hebben als gebruikersgroep verschillende keren mogen aanschuiven en meedenken.”
Tips en tops Het begon met een uitleg. “We werden ingedeeld in twee groepen en overlegden meerdere middagen. Allereerst kwam iemand uit de groep met een idee voor een simpele naam: Thuispoort. Leuk dat deze naam ook is overgenomen!” Toen de website af was, bekeek de groep hem samen. “Omdat hij meteen duidelijk was, hadden we weinig verbeterpunten. Ook uit onze test bleek dat hij goed werkte. Wel hadden we feedback op de eerste mail die iedereen kreeg en hebben we aangegeven dat verlengen straks zo simpel mogelijk moet zijn. Bijvoorbeeld met een link in de e-mail of retourformulier met gefrankeerde envelop. Verder kwamen we met het voorstel voor een mobiele app en een Thuispoort telefoonnummer. Zo is Thuispoort overal goed bereikbaar voor elke generatie.”
De belangrijkste regels van Thuispoort
- Een advertentie voor een beschikbare woning staat 3 dagen online.
- Je mag tegelijkertijd reageren op zoveel advertenties als je wilt.
- Als je driemaal een aanbieding weigert, kunt je drie maanden niet reageren op een woning. Datzelfde geldt als je driemaal niet komt opdagen bij een groepsbezichtiging – ook als je niet op 1 staat.
- Elk jaar moet je jouw inschrijving bij Thuispoort verlengen; dit is gratis.
Zorgen weggenomen Sommige mensen zijn bang dat er met een regionale zoeksite meer buitendorpse mensen in hun dorp zullen komen. “In de praktijk valt dit mee, is ons uitgelegd. Mensen blijven toch meestal in hun eigen omgeving. En die paar mensen die wel vanuit de stad naar jou toe komen? We moeten een beetje flexibel zijn nu er hoge woningnood is, nietwaar. Bovendien krijgen doorstromers uit het eigen dorp bij sommige woningen voorrang en kunnen gemeenten nog steeds lokaal sturen.” Verder vindt John het een fijn idee dat Thuispoort na een half jaar geëvalueerd wordt. “We zullen vast dingen tegenkomen die beter kunnen. Dat heb je altijd. Maar dit is allemaal zo goed voorbereid en getest, dat ik me eigenlijk geen zorgen maak.” Voordelen van één website 85% van de Nederlandse corporaties heeft al regionale zoeksystemen. “We konden dus niet achterblijven”, aldus John. “Bovendien kon iemand uit Oss of Den Bosch zich al inschrijven bij Area en reageren op woningen. Het wordt nu alleen makkelijker. Ik weet zeker dat Thuispoort voor veel woningzoekenden een goede oplossing is. Je hoeft je nog maar op één plek in te schrijven en komt via één telefoonnummer terecht bij iemand die je kan helpen. Eenvoudig en duidelijk. Als dat geen positieve ontwikkeling is.”